BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

  1. Nie należy spożywać wody z zalanych studni. Wodę spożywać tylko przegotowaną.
  2. Nie spożywać zalanej żywności.
  3. Nie spożywać warzyw i owoców z zalanych terenów.
  4. Nie spożywać produktów przechowywanych w wyłączonych chłodniach, lodówkach.
  5. Nie spożywać surowego mięsa, jaj, mleka.
  6. Nie spożywać produktów o zmienionej barwie, zapachu, zapleśniałych.
  7. Nie spożywać produktów z opakowań nieszczelnych.
  8. Nie spożywać produktów z opakowań bez etykiet ( niebezpieczeństwo pomylenia zawartości ze środkiem niespożywczym ). 
  9. Wybierać potrawy poddawane bezpiecznej obróbce ( gotowane, unikać surowych ).
  10. Dokładnie gotować potrawy.
  11. Spożywać potrawy bezpośrednio po ugotowaniu.
  12. Zachować ostrożność w przechowywaniu gotowych potraw ( z uwagi na możliwość wtórnego zanieczyszczenia  i brak warunków przechowywania  spowodowanych brakiem prądu, brakiem lodówki ).
  13. Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami.
  14. Należy często myć ręce.
  15. Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami.
  16. Najczęściej  występującymi schorzeniami  w sytuacji zalań i braku możliwości przechowywania żywności w prawidłowych warunkach termicznych są choroby przewodu pokarmowego (biegunki) wynikające ze spożycia zanieczyszczonej wody lub pokarmów  i choroby skóry wynikające z bezpośredniego kontaktu z zanieczyszczona wodą.    


Najpoważniejsze  jest  zagrożenie tężcem  u osób szczególnie narażonych na ryzyko zranienia i kontakt z glebą lub zanieczyszczonymi przedmiotami. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.